Risaco
Image default
Aanbiedingen

Schakel de robotics engineer van Twin-Tech in !

Wat is robotica

 

Veel mensen hebben wel een idee van de betekenis van robotica. Het heeft uiteraard ‘iets’ met robots te maken. Toch is niet altijd duidelijk wat het antwoord is op de vraag ‘wat is robotica’. Wat wel duidelijk is, is dat robotica al jarenlang een steeds groter wordende impact heeft in onze bedrijfssector en dat deze impact vaak verder gaat dan mensen denken.

 

Robotica betekenis

 

Om te weten wat robotica precies inhoudt is het goed om een definitie te gebruiken. Een vereenvoudigde betekenis van robotica is:

 

Een tak van de wetenschap die zich bezighoudt met robots in de ruimste zin van het woord, zowel op theoretisch als praktisch vlak

 

Al met al is het dus een breed vakgebied. Van professoren van universiteiten tot aan monteurs in de auto-industrie: allemaal zijn ze op hun eigen manier bezig met robotica.

 

Voorbeelden van robotica

 

Tegenwoordig komen robots voor in allerlei omgevingen. Vaak staan we hier niet eens meer bij stil. Een aantal bekende voorbeelden zijn:

  • Productierobots. Deze worden door bijna ieder groot productiebedrijf gebruikt, van autofabrikanten tot aan bierproducenten.

 

  • Servicerobots. Dit zijn robots die helpen met fysieke taken in verschillende bedrijfsprocessen die niet direct met de productie te maken hebben. Een voorbeeld zijn de magazijnrobots in grote distributiecomplexen.

 

  • Consumentenrobots. Hier profiteren veel mensen dagelijks van: een robotstofzuiger, een automatische grasmaaier of een robot die de vloer voor je dweilt.

 

  • Militaire robots. Mensenlevens zijn kostbaar en mensen worden soms beperkt door hun lichaam, uithoudingsvermogen of weerstand tegen G-krachten. Bijna iedere moderne krijgsmacht maakt gebruik van robots.

 

  • Robots in het onderwijs. Er is een grote kans dat ouders met jonge kinderen dit al weten: de nieuwe generatie krijgt op de basisschool les over de werking van computers met behulp van robots. Onder andere Lego is hier actief mee.

Zoals te zien is zijn robots allang niet meer het paradepaardje van hightech bedrijven of grote fabrikanten maar beginnen ze ook een steeds belangrijkere rol te spelen in ons dagelijks leven.

 

Robotica: wat zijn de voordelen?

 

De reden dat steeds meer bedrijven en consumenten gebruik maken van robots is omdat er veel voordelen aan zitten. Sommige hiervan zijn voor de hand liggend, andere iets minder:

  • Sommige robots zijn extreem goed in een specifieke taak. De productierobots zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze monteren auto-onderdelen in een hoog tempo met een grote precisie.

 

  • Robots worden nooit moe, krijgen het niet koud en hebben (bijna) nooit last van ziektes. Robots zijn één van de redenen dat webshops in Nederland steeds sneller kunnen leveren en ook de reden dat fabrieken steeds meer goederen kunnen produceren.

 

  • Een robot vindt het niet erg om saai werk uit te voeren. Dit is iets dat sommige consumenten zelf ook ervaren wanneer ze een robot hun gras laten maaien of hun vloer laten stofzuigen.

Er zijn nog meer voordelen te noemen, bijvoorbeeld op sociaal of emotioneel vlak. De bovenstaande lijst geeft echter een goede eerste indruk.

 

 

Robotics engineer

 

Vaak denken mensen aan fysieke robots wanneer ze het hebben over robotica. De laatste jaren is echter ook een nieuw vakgebied ontstaan. Dit vakgebied gaat over softwarerobots en wordt ook wel Robotic Process Automation genoemd (RPA). In traditionele softwareautomatisering kunnen vooraf bekende handelingen worden geautomatiseerd. Een bekend voorbeeld hiervan zijn macro’s en software op zichzelf is natuurlijk al een behoorlijke automatisering. In beide gevallen programmeert een programmeur de handelingen die moeten worden uitgevoerd.

 

Bij Robotic Process Automation is het niet de programmeur die aangeeft welke stappen moeten worden uitgevoerd, maar kijkt het programma zelf mee. Door te leren van een eindgebruiker ontdekt RPA snel genoeg hoe een factuur wordt ingeboekt, of hoe een order wordt geplaatst bij een leverancier. Het lerende vermogen van RPA wordt tegenwoordig ondersteund door kunstmatige intelligentie.

 

Heeft u een robotics engineer nodig omdat u een goed idee heeft om robotica in te zetten voor uw organisatie? Neem dan contact op met ingenieursbureau Twin-Tech via info@twin-tech.nl of bel ons op +31 (0) 53 760 1980.

 

https://www.twin-tech.nl

Gerelateerde artikelen

Welke oprijplaten moet ik kiezen?

Sectionale garagepoorten prijzen

Een nieuwe stofzuiger nodig? Laat je niet gek maken door het brede aanbod