Risaco
Image default
Aanbiedingen

Is het veilig voor mijn baby om met een knuffeldier of pop te slapen?

Is het veilig voor mijn baby om met een knuffeldier of pop te slapen?

Deskundigen adviseren dat het veiligste bedje voor uw baby een leeg bedje is. Dat betekent geen speelgoed, kussens, dekbedden, stootranden of los beddengoed. Deze artikelen kunnen namelijk het hoofdje van uw baby bedekken, waardoor het risico op verstikking en ongelukken toeneemt. Ze kunnen uw baby ook oververhitten, waardoor het risico op wiegendood toeneemt.

Wanneer is het veilig voor mijn baby om speelgoed of een dekbed in zijn bedje te hebben?

Het is het beste om geen zacht speelgoed in het bedje van uw baby te leggen tot hij ongeveer een jaar oud is. Dit zorgt ervoor dat hun bedje een veilige, overzichtelijke plek is om te slapen en vermindert het risico op verstikking of ongelukken.

Zodra uw baby een jaar oud is, kunt u hem een knuffel, een “lovey” of een knuffeldoekje aanbieden om mee te slapen. Het risico op SIDS is het grootst als uw baby jonger is dan zes maanden. Tegen de tijd dat uw kleintje zijn eerste verjaardag heeft bereikt, is het risico veel kleiner.

Welk speelgoed is veilig voor een eenjarige?

Al het speelgoed dat in Engeland, Schotland en Wales wordt verkocht, moet voorzien zijn van een CE-symbool en een UKCA-markering. Dit betekent dat de fabrikant het speelgoed heeft getest aan de hand van de wettelijke voorschriften voor deze delen van het Verenigd Koninkrijk. Speelgoed in Noord-Ierland moet een CE-symbool hebben, en kan ook een UKNI-markering hebben.

U kunt speelgoed of andere producten tegenkomen waarvan wordt beweerd dat ze het risico op SIDS verminderen. Maar deze beweringen zijn niet waar. Het beste wat u kunt doen om uw baby tegen elk risico te beschermen, is een leeg wiegje houden tot hij een jaar oud is en er dan voor zorgen dat elk stuk speelgoed of dekbed dat u hem aanbiedt, veilig voor hem is.

Illegaal, onveilig speelgoed is nog steeds te koop in het Verenigd Koninkrijk ondanks strenge regelgeving. Let op de volgende tekenen van speelgoed dat verstikkings- of wurgingsgevaar voor uw baby kan opleveren:

  • loszittende stof of haren die gemakkelijk losgetrokken kunnen worden
  • kleine onderdelen die gemakkelijk loskomen van het speelgoed
  • scherpe punten of speelgoed met bewegende delen waarin de vingers van uw baby beklemd kunnen raken
  • losse lintjes, bandjes of koordjes die om de nek van uw baby kunnen gaan zitten of verstikkingsgevaar kunnen opleveren

Controleer het speelgoed van uw kleintje regelmatig om er zeker van te zijn dat er niets kan losraken of worden losgepeuterd door kleine vingertjes.

Leeftijd

Speelgoed dat in Groot-Brittannië wordt verkocht, moet ook een etiket hebben waarop staat voor welke leeftijd het is ontworpen. Zorg ervoor dat het knuffeldier of de pop die u aan uw baby geeft geschikt is voor zijn leeftijd.

Uw geur

Een goede manier om van een knuffeldoekje of teddybeer een favoriet van uw kleintje te maken, is het een tijdje bij u in de buurt te houden, zodat het naar u ruikt. Uw baby heeft een sterk reukvermogen en als hij ’s nachts wakker wordt, kan uw geur in de buurt hem helpen kalmeren en geruststellen.

De maat

Laat u niet verleiden tot het kopen van speelgoed dat net zo groot is als uw baby. Niet alleen is er een groter veiligheidsrisico met grote babyknuffels, maar uw kind zal eerder de voorkeur geven aan kleine, zachte speeltjes die het gemakkelijk kan vasthouden.

Kleine speeltjes zijn ook makkelijk mee te nemen. Dus als u met uw baby op stap gaat, kan hij zijn lievelingsknuffel of knuffelbeer bij zich hebben. Als uw baby afhankelijk is van een bepaald knuffeltje of dekentje, is het een goed idee om een reserve te kopen, voor het geval dat!