Risaco
Image default
Mobiliteit

Handige tips voor het opladen van je elektrische fiets

 

Wilt u een elektrische fiets kopen? Maak dan gebruik van deze tips.

Vermogen motor

Een krachtigere motor heeft een hogere Newton meter. Een motor met een groter vermogen biedt meer ondersteuning dan een met een lager vermogen. Als u veel viaducten opgaat dan is een elektrische fiets van 40 Newtonmeter beter. Rijdt u juist vaak op vlakke paden dan is een elektrische fiets met een vermogen tussen 10 en 30 Newtonmeter voldoende. 

Frametype

Er bestaan allemaal verschillende soorten frame types voor elektrische fietsen. U kunt hierbij denken aan een herenframe, damesframe of een lage instap frame. Een laag frame is handig voor de mensen die moeite hebben met het op- en afstappen. Dit is ook handig voor de mannen die wel een laag instapframe willen, maar niet op een fiets met een damesframe willen rijden. 

Positie motor

Op een elektrische fiets kan een motor op verschillende plekken worden gemonteerd. De verschillende plaatsingen zorgen voor verschillende rijcomforts. Een motor die voorop wordt geplaatst geeft een gevoel dat de fiets vooruit wordt getrokken. Sommigen moeten hier aan wennen, maar als de gewenning is geweest, wordt deze fiets vaak als prettig ervaren. Als de motor achteraan wordt geplaatst, zorgt dit ervoor dat er geen naafversnellingen op de fiets kunnen. Daarnaast moet deze fiets vaker worden onderhouden. Wel is een fiets met een achtermotor perfect voor lange afstanden. De motor kan ook in het midden worden geplaatst. Deze plaatsing van de motor creëert een zo natuurlijk mogelijk gevoel tijdens het fietsen. Een elektrische fiets lijkt ook het meest op een gewone fiets. 

Actieradius

De actieradius bepaalt hoe lang het duurt voordat de batterij weer moet worden opgeladen. U moet dus vooraf bedenken hoe vaak u de fiets wilt gaan gebruiken. De actieradius kan beïnvloed worden door tegenwind bijvoorbeeld of niet goed opgepompte banden. Zorg er dus voor dat je in de praktijk nooit de volledige actieradius haalt. Deze is meestal 30 tot 40 kilometer, dit is bij een accu met 300 Wattuur. 

Verwijderbare accu

De duurdere e-bikes hebben vaak een accu die weggewerkt is in het frame. Deze is er dus niet makkelijk uit te halen. Andere modellen hebben een accu in de bagagedrager, deze kunnen er wel uit worden gehaald. Als u thuis geen elektriciteit in de stalling hebt, hou dan rekening ermee dat u een verwijderbare accu nodig hebt.