Risaco
Image default
Woningen

Een bakstenen muur slopen: stappenplan

Moet je binnenkort een bakstenen muur slopen? Let erop dat dit veilig gebeurt. Daarvoor heb ik onderstaande stappenplan samengesteld.

Stap 1: inspectie

Start met een inspectie van de muur. Uit welk materiaal bestaat hij? Snelbouwsteen, gevelsteen, cellenbeton…? Kijk ook na of het om een steunmuur gaat of niet. Hier lees je hoe je dit zelf kan controleren.

Daarna moet je controleren of er elektriciteit, waterleidingen, gasleidingen, afvoeren of andere technische leidingen door de muur lopen. Tijdens de sloopwerken moet je deze (indien mogelijk) afkoppelen. 

Stap 2: voorbereiding werkruimte

Wanneer je een muur gaat slopen, onstaat er heel wat stof. Als de rest van de woning nog bewoont is, kan je best stofschermen ophangen. 

Als het om een totaalrenovatie gaat waarbij een groot deel van de woning wordt afgebroken, moet je sowieso waarschuwingsborden en herashekken op de werf plaatsen om de werkruimte af te bakenen.

Stap 3: veiligheidsuitrusting

Dit is misschien wel een van de belangrijkste stappen. Zorg ervoor dat jij en andere mensen die bij de sloop betrokken zijn, de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen. Draag steeds een helm, stofmasker, veiligheidsbril en gehoorbescherming. Op deze manier verkleint de kans op letsels. 

Stap 4: losse materialen verwijderen

Daarna start je met het verwijderen van losse materialen. We hebben het dan over verlichtingsarmaturen, schilderijen, hangkasten, enzoverder. Ook wandtegels moet je verwijderen voordat je met het slopen van de muur begint. 

Stap 5: muur slopen

PS: bij een draagmuur moet je eerst de nodige stuttingswerken uitvoeren.

Nu is het eindelijk tijd om de stenen muur af te breken. Gebruik hiervoor het juiste sloopgereedschap, zoals een pneumatische sloophamer, een beitel of een minikraantje, afhankelijk van de omvang van de muur. Heb je zelf niet het benodigde sloopmateriaal, dan kan je dit altijd huren bij een gespecialiseerde firma.

Controleer regelmatig aangrenzende structuren zodat er geen schade optreedt tijdens het sloopproces. 

Tip: overweeg een selectieve sloop als je bepaalde materialen wil hergebruiken. 

Stap 6: puin afvoeren

Voer puin regelmatig af om de sloopwerken te vergemakkelijken en het risico op ongelukken te verminderen. Voor de afvoer en verwerking kan je een open puincontainer bestellen. Kleinere hoeveelheden kan je zelf met een aanhangwagen naar een recyclagepark in de buurt brengen.