Risaco
Image default
Entertainment

Wat moet je doen bij bliksem op een festival?

Het festivalseizoen is weer begonnen. Elk weekend vinden er meerdere festivals plaats in Nederland. Het weer speelt altijd een grote rol, de meeste festivals zijn buiten. Soms is er op het terrein wel een tent aanwezig waar optredens gegeven worden maar zo’n tent is niet groot genoeg voor alle bezoekers. Het beste weer is dus zonnig maar niet te warm. Regen is niet ideaal maar zolang het niet koud is geeft een beetje regen vaak geen problemen. Onweer daarentegen is wel gevaarlijk. Om goed voorbereid naar een festival te gaan geven we je tips wat je moet doen als je op een festival bent en het begint te onweren.

Houdt het weerbericht goed in de gaten

Om goed voorbereid op pad te gaan houdt je de dagen voor het festival het weerbericht goed in de gaten. Trek kleding aan passend bij het weer en neem een poncho mee als er regen verwacht wordt. Zo blijf je redelijk droog tijdens een regenbui en vat je geen kou. 

Onweersbui op het festivalterrein

Als je op het festivalterrein bent en je ziet donkere wolken samenpakken weet je al genoeg, er is regen op komst en misschien wel onweer. De veiligste plek tijdens een onweersbui is in een gebouw of in een auto. Heb je niet genoeg tijd om op een van deze plekken te komen, zijn deze plekken er niet of zijn ze vol raak dan niet in paniek. Zorg ervoor dat je dicht bij de grond bent door diep te hurken met je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar. Wanneer je voeten dicht bij elkaar zijn gaat de spanning korter door je lichaam. De plaats waar je gaat zitten speelt ook nog een rol. Ga niet in de buurt van bomen en metalen constructies zitten. Je kunt beter op asfalt zitten of op een houten of kunstof vloer dan op een modderige ondergrond. De modderige ondergrond geleidt namelijk beter stroom. Rubber belemmert ook de geleiding van elektriciteit dus als je dikke rubberen schoenzolen aan hebt ben je net wat beter beschermt.

Wat moet het festival doen bij onweer?

Als er een onweersbui op komst is of plots uitbreekt moet het festival alle optredens stilleggen. Daarnaast moeten ze zorgen dat het publiek rustig blijft en instructies geven aan het publiek zodat ze minder risico lopen om getroffen te worden door de bliksem.

Een festivalterrein is een groot open terrein met metalen constructies zoals podiumonderdelen en tentpalen. Metaal is een goede geleider van elektriciteit dus wanneer de bliksem inslaat zijn deze constructies gevaarlijk terrein. Om schade of ongelukken door bliksem te voorkomen kan de organisatie van het festival het terrein laten voorzien van een goede bliksembeveiliging. Met bliksembeveiliging worden tenten, tribunes, podia, lichtinstallaties, masten en aggregaten beveiligd. Door goede bliksembeveiliging kan een evenement of festival zo veilig mogelijk georganiseerd worden.

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging

Gerelateerde artikelen

Een kinderfeest geven bij de escape room in Overijssel