Risaco
Image default
Bedrijven

5 Manieren om onkruid te bestrijden zonder chemicaliën

Onkruid is de grootste vijand van veel hoveniers. Roundup en andere chemicaliën lijken misschien wel het beste wapen in het arsenaal tegen onkruid. Maar veel experts ontmoedigen het gebruik van chemicaliën. Ze kunnen uitlogen in fruit en groenten. Ze lopen ook af en druppelen naar beneden in het grondwater.

Bovendien zijn ze duurder en minder effectief dan veel andere methoden Je ziet dat met name “onkruid en zaad” combinaties typisch zwak en praktisch nutteloos zijn op thuistuinen en gazons. Een dekenherbicide toepassing zal een zware onkruidplaag in een gazon niet ongedaan kunnen maken.

Gelukkig zijn er betere manieren om onkruid te voorkomen en te bestrijden voordat ze het overnemen. Maar het is totaal onrealistisch om te denken dat alles wat tekortkomt aan de inspanningen, het budget en het fanatisme die een professionele golfbaanopzichter in de zorg voor de greens, tees en fairways steekt, een onkruidvrij gazon zal opleveren. Lees ook meer over professioneel onkruid bestrijden op de website van Donat van der Horst.

1. Onkruidbestrijding met dikke gazonbedekking

De beste verdediging is vaak een goede remedie. Dit betekent dat je het gazon dik en gezond moet houden zodat het onkruid geen ruimte krijgt om te groeien. U kunt ook grondbedekking en andere dikke beplantingen toevoegen om onkruid te verdringen in decoratieve bedden.

“Onkruid is gewoon een plant die gebruik maakt van open gebieden met beschikbare middelen”. “De eenvoudigste manier om onkruid te bestrijden is het elimineren van de open niches waar ze gebruik van maken.”

Om de onkruidproblemen in het gazon als huiseigenaar te minimaliseren, maai je het gazon hoog en bemest je het optimaal om het gazon zo gezond mogelijk te houden.

Zo kun je het gazon tot in de herfst door te zaaien om de groei van onkruid te voorkomen. Omdat veel onkruid laat in het seizoen al dood is, is er minder concurrentie voor de ruimte als graszaden proberen te wortelen. Ook is sterk graszaad van hoge kwaliteit aan te bevelen. Zoek naar de hoogste kiemkracht en zuiverheidspercentages die beschikbaar zijn.

2. Behoud van een gezonde bodem

Als je eenmaal de gewenste planten hebt geplaatst die onkruid verdringen, houd je je planten gezond met vruchtbare, luchtige en goed gedraineerde grond. Test uw grond en praat met lokale specialisten om een optimaal bemestingsplan op te stellen. Helaas kan onkruid in vrijwel elke bodem groeien, maar bodemverbeteringen zorgen in ieder geval voor een gelijk speelveld met je planten.

“De meeste onkruiden stellen geen specifieke eisen aan de groei, behalve in open gebieden. Het is meestal niet mogelijk om onkruid te elimineren door simpelweg wat specifieke voeding te geven. Maar alles wat gedaan kan worden om de groei van de gewenste plant te bevorderen, zal onkruidproblemen verminderen. Onkruid heeft vaak zoveel, zo niet meer, voordeel van de toepassing van meststoffen, dus het blindelings toepassen van voedingsstoffen in de hoop onkruid te onderdrukken contraproductief kan zijn.

3. Tuingrond losmaken

Het losmaken en omdraaien van de bodem is nuttig voor het beheer van de onkruidpopulaties, maar er moet voorzichtig worden omgesprongen. Bij het bewerken kunnen de onkruidzaden gewoon worden geroteerd.

Het zorgt voor een schone start van het gewas en vereenvoudigt het wieden. Het kan veel zaden begraven op diepten waar ze zich niet met succes kunnen vestigen. Dit kan een echt voordeel zijn als er het afgelopen jaar veel zaden zijn geproduceerd en aan de oppervlakte liggen.

Slapende onkruidzaden kunnen echter weer tot leven worden gewekt door middel van grondbewerking.

Zaden die meer dan drie tot vier centimeter diep begraven zijn, zijn veel hardnekkiger omdat er veel minder biologische activiteit is op deze diepte. De volgende keer dat de tuin wordt bewerkt, zullen sommige van hen naar de oppervlakte worden gebracht waar ze kunnen ontkiemen.

4. Schoffel de bovengrond

Zorgvuldig schoffelen van de bovengrond kan sommige onkruiden effectief bestrijden, maar net als het wieden heeft ook het schoffelen zijn grenzen.

“Schoffelen kan zeer effectief zijn voor de bestrijding van jaarlijks terugkerend onkruid. Vaste planten komen echter vaak uit de wortels nadat de toppen zijn verwijderd”.

Alleen het oppervlak hoeft te worden ontkiemd om jong, klein onkruid weg te trekken. “Het schoffelen moet bestaan uit korte, ondiepe slagen die het onkruid gewoon op bodemniveau afsnijden. Door dieper te schoffelen komen er alleen maar meer onkruidzaden in de ontkiemingszone en kunnen de wortels van de gewenste planten die in de buurt groeien, worden beschadigd.

5. Bedek de grond met worteldoek

Worteldoek zijn dunne barrières die bedekt zijn met kleine gaatjes. Ze zijn meestal gemaakt van plastic, maar kunnen ook vellen jute of andere natuurlijke vezels zijn, of gerecycled plastic. Ze zijn effectief in het blokkeren van onkruidgroei, terwijl ze water en lucht in de bodem toelaten. Ze moeten worden gebruikt in combinatie met dikke, effectieve bodembedekkers.

“Als tuinmulch bieden stoffen een goede bescherming tegen onkruid in het begin van het seizoen. Maar omdat stoffen wat licht doorlaten, zal onkruid onderin ontkiemen en door de afdekking heen breken, tenzij er een ander materiaal, zoals rotsen of schorssnippers, bovenop wordt geplaatst”.

 

https://www.donatvanderhorst.nl/

Gerelateerde artikelen

Een rieten dak, voor iedereen een mogelijkheid

Beginnende bestuurders

Op zoek naar avontuur? Haal dan je motorrijbewijs!